(2539) Zavařujeme kukuřici

mladé, ale již žluté klasy kukuřice
sůl
nálev na okurky
Kukuřici vyloupeme a dáme vařit do osolené vody.
Když je skoro měkká (doba vaření  záleží na stupni zralosti kukuřice), scedíme, nasypeme do skleniček a buď zalijeme slaným nebo sladkokyselým nálevem. Zavíčkujeme a 15-20 minut sterilujeme.
Necháme dnem nahoru vychladnout.

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (2539) Zavařujeme kukuřici

  1. Macůrková Jana napsal:

    Děvčata, vím, že tenhle recept není zrovna aktuální, ale vzhledem k tomu, že jsem ráda, že jsem ráda, tak neřeším a budu dávat tak. jak mám připrveno. Kdo chce, tak si holt zapíše.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Prozraď mi fintu na vyloupání mladé kukuřice…

  3. a.rena napsal:

    My máme na turkyň drhlík. Ale mladou jsem nikdy nezkoušela, to je fakt.

    • Macůrková Jana napsal:

      Drhlík je nádherné slovo. Ale mám obavu, že ta poloměkká s ním opravdu nepůjde. Holt to dělám ručně.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Pak bys ale měla dodat, že „na drhlíku sa turkyň šústá…“

      • a.rena napsal:

        Drhne. A zbytku po odrhnutí se říká jak? Ví někdo? Šústá sa od šustí (obalu).😉 A z toho šustí se dělají figurky.

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Šustí znám. Ale s tím šústáním to bude nějaký zvykový. Totiž: kdysi jsem byla s kamarádem u jeho stařečka v nějaký vesničce mezi Valmezem a Vsetínem – jméno si nepamatuju, už je to dávno (jakože asi 38 let). Dědek byl neskutečnej, bylo mu před 80, sám si všechno a ještě měl hospodářství, zdravej jak řepa. Přijeli jsme v pátek pozdě večer, tak jsme se víceméně jen přivítali a šli spát. Ráno nám stařeček předložil to, co by sám zvyklej snidat – kus špeku, chleba, papričky a slivovici. Málem mě švihlo, jak všichni víte, slivovice není můj oblíbenej druh whisky. Papričku jsem vynechala a pokud jde o slivovici, kamarád dědečkovi vysvětlil, že to nedám. Chlap odněkud vyčaroval láhev meruňkovice, kterou jen omylem přehlédli odborníci z Mysu Canaveral – daly by se tím úspěšně pohánět rakety. A když jsem se to pokoušela polknout, stařeček nám vesele oznámil, že je dobře, že jsme přijeli, že mu alespoň pomůžeme „šústat turkyň“. Málem jsem se utopila, meruňkovice mi vlítla do nosu (což s vysokooktanovým alkoholem NIKDY nezkoušejte) a do smrti na to nezapomenu. A drhlík byl asi stoletej, pamatuju si, že to mělo kliku a uvnitř kolečko samý zuby.

          • a.rena napsal:

            Přesně tak, takový máme. A máš pravdu, asi to bude krajově. Tady je v každě dědině trochu jiný název pro stejné věci. No a ten zbytek po odrhnutí zrn? Víš? Vyhrabeš někde? Nebo ví někdo jiný? Berte to jako hádanku pro dnešní den. Později vám to napíšu.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Turkyňáčí? Nebo to jsou celÿ stvoly? Už si to nepamatuju…

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A.reno, tak to bude zbytek, který hodím max. na vyvaření do poblivky, ne? 🤣🤣
    Tam už se nedá odpovídat, tak píšu nové vlákno

  5. jarybarka napsal:

    Když se říká šůstat tak mě napadá:vošůst,ošůst 😃

    Jinak když koupím plechovku sterilované kuku tak je vidět že je na konci uříznutá.To ale není bondu..e ti si dávají záležet aby bylo celé zrno.

  6. a.rena napsal:

    Nebudu vás napínat. Těm lůžkům, co zbudou po vyloupání zrn, se říká KOTAČKY. Jen pro zajímavost – sloužily k podpalování a vyřezávaly se z nich (v Rusku) i fajky. Já fajky sbírám a jednu takovou ve sbírce mám. Je to spíš zajímavost, byla jen na jedno použití. Troubel byla dřevená a ta se vždycky na novou fajku nasadila. Musel to být ale docela kedr kouřit z takové fajky. A už mlčím.

  7. Vera M. napsal:

    Nejprve jsem si kuku nedovedla představit v okurkovém nálevu . Mám moc ráda ve slaném. Ale při diskusi jsem si vzpomněla ba ty malé kukuřičky , ty ve sladkokyselem nálevu jsou ….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..