1/2 hovězího srdce
150 g špeku
sůl
pepř celý i mletý
olej nebo hovězí lůj
hladká mouka
Srdce rozdělíme na několik menších kusů a dám vařit s 10 kuličkami pepře a 1 lžičkou soli.
Z oleje a hladké mouky si připravíme světlou jíšku.
Pokud máme kousek hovězího loje, nakrájíme ho na kostičky a vyškvaříme z něj tuk. Jíšku potom připravíme z něj.
Když je maso měkké, rozkrájíme ho na proužky.
Jíšku zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Dosolíme a přidáme mletý pepř podle chuti. Maso vložíme do omáčky.
Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Příloha salát z červené řepy.
Připravila Jana Macůrková
Nebylo by asi od věci napsat, že jíšku ve vývaru nejen dobře promícháme, ale taky náležitě provaříme. Nezkušené začínající kuchařinky by mohly bez převaření (lojová chce aspoň 20 minut) vyrobit na pohled nevábnou břečku a o chuti radši pomlčím. A jíšku z oleje? S tou jsem se, díky bohu, zatím nesetkala.
Do jídel z hovězího masa nedávám máslovou, ale právě z oleje. Má té lojové chutí blíž. Lojovou dělám z přeškvařeného loje a není nutné ji tedy vařit těch 20 minut. Stačí tak 8 – 10 jako u jíšky máslové.
Souhlasím , ooo jeee.