…. aneb recept na poslední chvíli….
10 větších ořechů
cukr
Ořechy natrhané v době, kdy jsou ještě měkké (tzn. cca do poloviny července) nakrájíme napříč na plátky asi 2 – 3 mm silné.
Dáme uvařit asi na 2 hodiny, aby ještě více změkly, poté osušíme a ve sklenici prosypeme cukrem. Šťávu, kterou ořechy pustí, můžeme použít jako sirup proti kašli, krásně zčernalé ořechy použijeme jako netradiční ozdobu na ořechový máslový dort.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Tak tohle znam z Kaji Marika…nikdy jsem kandovane orechy nevidela..to jsi dobra…
Já si pamatuji nějakou směs kandovaného ovoce a mezitím byl vždy kousek černého ořechu. Ale to je už hóóódně dávno, ještě jsem bya dítě. Tak jsem to holt zkusila.
Znám Svatojánské ořechy, což je práce na tři tejdny. Chtěla jsem je letos zkusit, takže na stromě ani vořech. Tohle je vymakaná zkratka.
Jak známo, zkratka je nejdelší vzdálenost mezi dvěma body….
No ono hlavně tyhle „janské“ nebo taky „svatojánské“ ořechy se mají trhat kolem 24. června (Jan) … co máš z toho, já to zase vždycky prošvihnu 🙁
Jak vidíš, já to prošvihla taky, ale snad to vyjde, vařila jsem je dost dlouho. Maximáně z nich bude pouze ty ozdoba na dort. Ale recept tu je a to je důležité.
Já si myslím, že je stále vhodná doba, protiž jsem natrhala a naložila na ořechovku. Minulý pátek a byly akorát, takže klidně to ještě zkuste. Vono na svatého Jána jsem si utrhla, ale nebyly v nich žádné oříšky ani náznak slupky. Jaro bylo holt studené i tady u nás.
V těch kandovaných nejsou jádra také, jen náznak slupky a krásně vykrojený otvor. A ten dělá tu parádu na dortech nebo zákuskách.