Chystáte se na dovolenou a v lednici (spíži, sklepě) vám ještě zbývá nějaká trochu unavená zelenina? Udělejte si ji pečenou.
Já jsem použila brambory, květák, mrkev, cibuli, cukrovou kukuřici a česnek, ale hodí se prakticky cokoliv.
Očištěnou zeleninu nakrájejte na přiměřené kousky, květák rozeberte na růžičky, cibuli nakrájejte na měsíčky.
Dejte do mísy, prokápněte olejem (kdo chce olivový, prosím 🙂 ), ochuťte dle sebe (stačí sůl a pepř nebo nějaké bylinky, já tentokrát použila směs na americké brambory), promíchejte, přidejte pár neoloupaných stroužků česneku, rozprostřete na pekáč a pečte v troubě předehřáté na 200° asi půl hodiny – v polovině pečení promíchejte.
K podávání se hodí dip: zakysaná smetana, 1-2 lžíce majolky, dvě lžičky cukru, 1/4 lžičky soli, trochu sušeného česneku (nebo čerstvý utřený – kolik kdo snese), 1 1/2 lžičky balzamika nebo nálevu z okurek.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
U nás byl dnes vegetariánský oběd, ale jednodušší (ve dvou bysme takový pekáč měli na dloooouho) . Před časem jsem v akci koupila pěkné malé batáty a dva kousky se v lednici povalovaly už dost dlouho. Byly oloupány a nakrájeny na hranolky – byl jich v jedné vrstvě celý velký plech. Posolila jsem a jako koření dala grilovací pikantní, pocintala olejem a než se opekly , osmažila jsem jednu malou cuketu (samozřejmě na kolečka) v těstíčku… Dip byl ochucený dijonskou hořčicí a můj sen, že zbyde trochu hranolků na pozdější uždibování se rozplynul 🙂
Ha. Právě jsem učinila nákup na dobu, kdy holky zase budou pryč. A je to zcela v souznění s tímhle recepisem. Budu býložravcem, většinou salátovým typu COULO a na pečenou se chystám, jakmile venkovní teplota klesne natolik, že zapnutá plotýnka bude znatelně teplejší, než ta vypnutá… A dipy budou s horama kopru a chili a zeleným pepřem a kapary (až na ten kopr jsou to samé neprůstřelné příchutě). A taky si dojedu koupit nějakou zatraceně dobrou rybu (asi rovnou na talíř, v nějaký zatraceně dobrý restauraci). Létu zdar, prázdninám zvláště!
No tak já jsem si takovou zeleninu představila hned s rybou.Přiznám se že mám hrozně ráda maso z cejnů.Vím že jiní rybáři touhle rybou opovrhují (vždycky u vody slýchám:“mi ceny neberem!“řečeno patřičně opovržlivě).Já jsem ráda alespoň si nachytám já. Čerstvý cejn na másle s kmínem s dokřupava upečenýma ploutvičkama je největší labůžo.
A ty zeleninobrambory od Haderach k tomu. …???
Já jedinou rybu, kterou jsem vždycky odmítala i jako darovanou byla parma.
Ty její obrácený kostičky, které se blbě vyndávají nějak nemusím. Jinak můj tatínek jednou vytáhl parmu, když zasekával něco úplně jiného (což nezasekl), ale parmu měl na háčku za hřbet. A byla skoro 2 kg.
Parma? Tu znám jedinou: Skákala na lyžích a vypadala jako chlap…, taky bych to nejedla.
:-)))))
Když jsem chodívala na ryby s mužem, tak jsme brali cejny, ostatní jimi pohrdali, tak jak říkáte, stejně jsem je dělala na másle. Je to bílá ryba a když se pěkně opeče, tak i kůstky jsou poživatelné-ty malé, nemusím mít strach, že mi v krku zůstane kost, k tomu jsme měli brambory, ale ten vega pekáč by byl lepší. I když je takové vedro, mám k obědu už druhý den topinky, ale jen opečené v topinkovači, česnek, sůl a s trochou oleje. Smažené na tuku, to je pro mne moc těžké. K tomu čerstvý okurek, rajčata a paprika – vše z naší zahrádky. Manžel to odmítá, tak dostal šunkofleky/ bude mít i zítra/ a já zase svoje topinky. Holt pestrá strava musí být.
Tak pečenou zeleninu bych si dala také. Hned. Ovšem v druhé ruce bych třímala kus uzeného na přikusování.
Ryby mám moc ráda. Jakékoli a v jakékoli úpravě kromě smažení (z toho jsou vyloučeny rybí prsty tak max. 1x za rok, ale tam si véééélmi vybírám od kterého dodavatele. Ještě smažené rolky z tresky s mandlovo-špenátovou nádivkou. Tak to je excelentní jídlo. A nejím kapra. Toho akceptuji jen v podobě: pečený na sádle s kmínem a česnekem. Českou „vánoční specialitu“ – smaženého bych nepozřela. Vrchol je dojídání toho smaženého druhý den ve studené formě. U toho se mi dělá nevolno jen při pohledu na konzumující osobu.
A pak moje oblíbená jsou jídla z mořských potvůrek (paella, rizotto atd.), mušle (na víně např.), ústřice, neloupané střední krevety uvařené a jen s máslem, velké loupané krevety na grilovacích špízech, velké chobotnice na grilu nebo z maličkých chobotničkový salát…….. to vše jsem kdysi jedla při svých cestách i doma, teď na to jaksi nemám. Ani peníze ani toho, kdo by mě případně pozval.
U nás jdou všechny ryby, cejny máme rádi na nakládání, mají pevné a chutné maso. Jinak můžu všechny mořské potvory kromě chobotniček, u těch mi vizuálně vadí ty přícucky, a nemusím ústřice. Jinak všechno a hooodně.
Přivezla jsem si na chlupu kousek kapra – manžel ryby nejí, a už se těším, jak si ho udělám jen tak na másle a na kmínu.