listové těsto
měkký tvaroh
vejce + 1 žloutek
půlené švestky
cukr + moučkový
Pokud dopadnete jako já a při uklízení zavařených meruněk do spíže zjistíte, že vám tam zbyly loňské půlené švestky, je čas s tím něco udělat (samozřejmě můžete použít ovoce čerstvé a dle svého výběru, s meruňkama taky dobrý).
Tvaroh smícháme se dvěma lžícemi cukru a jedním žloutkem – pokud máte kostku, tak i s trochou mléka, aby šla hmota rozetřít. Listové těsto rozválíme, potřeme tvarohem, poklademe půlenými švestkami, zabalíme a potřeme vajíčkem. Pečeme do zrůžovění.
Nedávno jsem si našla prima recept na domácí listové těsto, ale mám ho vytištěnej doma a jsem na chalupě, takže se omlouvám, ale musím takhle: je TADY – https://kousekdortu.cz/domaci-listove-testo/
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Vypadá to dobře a ten odkaz je skvělý :o)
Tohle těsto v odkazu mám taky stažený, jen jsem ho ještě nevyzkoušela. Bude určitě dobrý, lepší než kupovaný příšernosti ?
To testo JE dobry. Jinak se priznam, ze obcas kupuju – v male soukrome cukrarne.
Bože , jak hluboko jsem klesla ! Deckam na cestu do Nemec jsem koupila v pekárně rano celozrnne satecky s tvarohem ( ale ty jsou teda mnamozni)… nenašla jsem proste recept na tvarohovy Boruvkovy koláč ?.Ale jinak rizky se mi povedly a ještě jsem nabalila plnou krabici melounu a rajcatek , nakladkacek oloupanych, nektarinky . Tak doufám , ze ta cesta 12-ti hodinová jim nějak uběhne v Poho
Já jsem minulý týden koupila listové těsto (Babiččino), ale nevšimla jsem si, že je celozrnné – no větší humus jsem už dlouho v kuchyni neměla. Snad ty dvě zbývající zpracuji na nějaké slané pečivo, sladké s s tím udělat nedá, teda udělat ano, ale jíst ne….
nechtěl to ani pes.
Kristusacka dolina , nekupovat !!!!!
Já ke všemu, co má na sobě tu přesladkou babičku, trpim vrozeným odporem. Občas mi někdo s nákupem přiveze babí mouku a ať se jmenuje jak chce, je to jedna z nejmizernějších mouk, jaké jsem kdy použila… A jestli z ní dělají to těsto, není se čemu divit 🙂
Já si listové nedělám, ale nechávám si dělat. Nejsem otrokář, té babizně za to platím knedlíkama.
Jj asi bude, jenže to neotevřu! Musela bych se přihlásit a to teda fakt neeeee.
Tak kdyby se našla dobrá duše, která to sem překopíruje, budu ráda.
Ono to nejde. Zkousela jsem to…
já jsem se nepřihlásila a otevřelo se mi to v pohodě
Zkus jít na stránky „je libo kousek dortu“ a v záložce recepty najdeš recept na domácí listové těsto. Není třeba se nikam přihlašovat.
Teda to je horko, nechce někdo zkusit, jestli se na sluníčku usmaží i vejce ? :o)))
Byla jsem otevrit okenka u auta, aby se mi nekroutily plasty a myslim, ze na kapote by se udelalo 🙁
My jsme včera na verandě zapomněli jeden plastový šuplík od staršího psacího stolu, a řekla bych, že se mu horkem zkroutila huba…..
Ted se zkroutila huba mne…vzteky. Nakladam okurky (v tom vedru!) a dosly mi sklenice, kurnik! 🙁
Já letos vyřešila okurky skvěle – vypěstovala jsem je, ale nakládá známý a já si k němu budu chodit, když budu potřebovat.
Já jsem loni přebytek sklenic odvážela kolečkem do odpadu, jenže pak se nějak víc než kdy jindy urodily okurky a rajčata a já musela sklenice dokupovat. Letos už nic nevyhazuju.
Těsto jsem našla a stáhla do mobilu jen nevím jak ho umístit sem.Jde mi to jen poslat mejlem.posílám recept Haderach.?
400g hladké mouky
360 g studeného másla
200 ml studené vody
1 žloutek
špetka soli
1 lžička citronové šťávy
Do velké mísy proseji mouku.V odměrce vidličkou promíchám studenou vodu, sůl, žloutek a citronovou šťávu.Do mouky nakrájím tvrdé máslo na větší kousky. Promíchám je, aby se moukou obalily.Do mísy vliji tekutinu z odměrky. Promíchám nejprve vidličkou, až se mouka s vodou začne slepovat do těstovité konzistence. Pak začnu hníst rukama, ale jen tak, aby se mouka s vodou dál spojovala v lepivé těsto. Kousky másla se nesnažím rozmačkávat, měly by zůstat vcelku. Není ale nutné zas tak moc dávat pozor, protože jak je máslo tvrdé, tak se hned tak nerozmáčkne. Hnětu tedy a mačkám těsto dohromady, až se spojí v kouli těsta. Ta není kdovíjak úhledná, těsto samozřejmě není zatím hladké, prostě je to lepkavě těstovitá hmota s kousky másla.
Kouli těsta zabalím do potravinové fólie a hned s ním do lednice, na půl hodiny.Po hodině (no co, no) těsto vyndám a rozválím. Na vále těsto podsypávám moukou, ale jen nejnutněji, abych do těsta nezapracovala moc mouky. Válím jen v jednom směru, a to od sebe a zase k sobě. Vzniklý přibližný obdélník přeložím na třetiny – krajní třetinu přehnu doprostřed a přes ni přeložím protilehlou třetinu.
Složené těsto pootočím o 90° a postup zopakuji. Takže válečkem od sebe a k sobě, až mám obdélník, který opět složím po třetinách. Zabalím do fólie a dám do lednice na hodinu.Po hodině těsto vyndám a udělám to samé, co v předchozím bodě – tedy dvakrát těsto rozválím a složím. Dám zabalené ve fólii na hodinu do lednice.A takto to opakuji, vždy po hodině. Celkem provedu 5 válecích operací, takže celkově bochník těsta rozválím a přeložím 10x. Na konci už je těsto hladké a pružné. Zabalím do fólie a nechám v lednici do druhého dne, kdy ho zpracuji. Dá se samozřejmě i zmrazit.
Takže celej den dřu jako kůň, aby bylo těstíčko jedna Á a oni to pak během pěti minut servou horký z plechu a sežerou dřív, než odložim chňapku…
Proženy nás opět kopírují – dneska se probudili ze zimního spánku a dali buřty na pivu…
A ještě ty vtipy o plavkové sezóně. To už jsme tu taky měli… A ta bouřlivá diskuse pod tím. Nevim jak teď, ale v poledne 0.
Teď 11, ale o nicem
Muhehe!