Korpus: 3 celá vejce
3 vrchovaté PL lžíce cukru krupice
2 lžíce vařící vody
2 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
5 – 6 vrchovatých lžic polohrubé mouky
1,5 vchovaté lžíce kakaa
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, přidáme olej a vodu. Poté vmícháme polohrubou mouku, do které jsme pečlivě rozmíchali prášek do pečiva a kakao.
Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 12 – 15 minut.
Necháme důkladně vychladnout. Pečeme proto nejlépe den předem.
Zdobení: Pařížská šlehačka
bílá: 250 ml šlehačky (33%)
1 vrchovatá polévková lžíce cukru moučka
Šlehačku nalijeme do kastrůlku, rozmícháme v ní důkladně cukr a opatrně zahříváme, až do bodu varu. Když se šlehačka začíná vařit, ihned odstavíme a necháme nejlépe do rána vychladit.
Druhý den vyšleháme na potřebnou hustotu.
Zdobení: Pařížská šlehačka
tmavá: 250 ml šlehačky (33%)
1 vrchovatá polévková lžíce cukru moučka
1 vrchovatá PL lžíce kvalitního kakaa
(některé Kuchařky udávají hořkou čokoládu, cca 5 – 8 kostiček)
Šlehačku opět nalijeme do kastrůlku, rozmícháme do ní cukr a kakao (nebo na drobno nalámeme čokokoládu) a opatrně zahříváme za stálého míchání.
Když se šlehačka blíží k varu, odstavíme a necháme do rána vychladit. Druhý den vyšleháme a poté zdobíme pomocí látkového nebo mikroténového sáčku s hubičkou střídavě tmavou a bílou šlehačkou.
Pozn.: Pekla jsem v silikonové formě „Bubliny“. A šlehačky si připravte raději trochu víc, určitě budete ujídat, stejně jako já. Poprvé v životě pekla Jana Macůrková
Dávám dneska, i když je to na neděli, abyste mohly případně upéct. Je fakt výborný.
Tohle JO, nebude to moc sladké a uleželý je nejlepší . Už jsem dlouho neměla, je to dobrý zákusek
Ta šlehačka je sice sladká dost, ale ten kakaový (čokokoládový) korpus to hodně shodí. A jinak jsem přemýšlela, do jaké rubriky to zařadit – jestli do sladké pokrmy, nebo retro. Je to další ze zákusků, které si pamatuji z cukráren svého dětství. Ale tenkrát mi nechutnaly.
Já to chciiiiiii! Kde je vzoreček? Ne vzoreček, kde mám celej dort? Miluju Harlekýna!
Mám ten pocit, že budu jeden den nucená upéct ještě jeden a dovézt ho na jednu adresu do Prahy. A co je? máš noční?
Koukali jsme na film. Už jdu spát. Dobrou noc.
Hned po ránu takové chutě? Ale máš pravdu, dobře, že jsi zařadila už dnes. Harlekýna taky miluju.
Než jsi napsala, že jsi to pekla v bublinách, tak jsem uvžažovala, co je to za ovoce🙂 celej dort né, ale ten zvzůreček bych prisola prosím..stačí jenda porce, tak asi polovina toho dortu🤣
Tak to chci taky, milovala jsem ho jako holka 😋😋😋 Dřív jsem ho i pekla a do tmavé šlehny jsem dávala čokošku. No nic, šlehačky doma jsou, tak udělám menší porci, jen pro dva, do malých zapékacích mističek a nazdobím přímo v nich.
Dobrý nápad 👍👍👍
Já věděla, proč ho dávám o den dřív, jak je vidět, první myška už se chytila….a s těmi malými miskami je to dobrý nápad.
Ty zapékací mističky poradila Jana k receptu 1146, a má pravdu, jsou krásně upečené a ne rozlité po plechu. Tak mne napadlo, že i tady by se to hodilo. Popravdě, pokud nám nenajedou děti s vnoučaty, tak péct plech buchet je opravdu moc, toto je výborné řešení. A až smráďata dorazí, tož upečeme celou porci
Já pekla celej, večer jsme ochutnali, kus dostal teď ráno Zeman a po Vlastikově snídani můžu péct znova….
Harlekýna jsem v mládí milovala. Pro dva je toho hodně, ale až bude návštěva, udělám.
Nevěř tomu, že je ho hodně, ten mizí jak pára nad hrncem.
Já jsem asi přítla z jiný galaxie vidím to prvně a taky se mi líbí.Ukladam. Sice bych si taky dala hned, ale teď to nezvladam.
A bohužel, u nás už není ani ten vzoreček….
U nas se takhle delaly v cukrarne dva dorty Harlekyn a Kubánský..oba s oboji slehackou..jen v tom kubanskem byl cokokrem a v nem kousky bananu..🙂..jenze ja tehda oblibovala plnenou rakvicku…😊
To je fajn, ze jsi se do toho pustila…🙂
Já ho chtěla zkusit už hodně dávno, ale nikdy jsem neměla odvahu ne upéct korpus, ale udělat tu pařížskou šlehačku. Tam mi odvaha chaběla. A s tím kubánským máš pravdu, bude příště, já banány oblibuju a alspoň mi ho nesežpapká Vlastik. Ten banány nejí vůbec.
Já za otáček pařížskou dělala. Tedy, pokud jsem ji sehnala. V pátek ráno, něco po šesté se koupit dala. Ale, přiznám se, už jsem na ni zapomněla.
Já měla smůlu a koupila v cukrárně takový vysušený . Takže když jsem ho “dělala”- tak hoooodně té všelijaké šlehačky , proležet a potom na talířku při servírování pro mě další a další šlehačka
Já ho suchý neměla, ale šlehačky bylo potřeba také „trochu“ více. Jestli to nebude tím, že už při zdobení jsem užírala a to v množství více než malém….
Já na něj chodila do cukrárny U mamlase. Byl vynikající. Dnes už bych ho nesnědla. Sladké jen občas a výjimečně. Tak je malý vzoreček. Mini.
Jak jem psala výše, dneska bohužel nezbylo. Asi jsem Vlastikovi sedla do chutí, zbytek dostal Petr Zeman. I já měla jen kousek,ale tu šlehačku jsem si vychutnala.
Syn miloval „Muuzikál,“ rolada s karmamelovým krémem, čoko polevou a nahoře plátek mrcipánu, na něm houslovej klíč.. už jsem to kolikràt chtěla udělat, jen ten plàtek jaxi nejni…budu muset někde koupit hotovej.
Tak ren se u nas nedelal..nikdy jsem ho ani nevidela..takze pro mne novinka🤔
Roláda s karamelovým krémem, to je fajn nápad. Píšu si do pořadníku. A výborný marcipán mají v Kauflandu, měla jsem ho zrovna nedávno.
Ten zákusek se opravdu tady v OV prodával . Ale úplně nejnej byl Ostravan , Malakov za 3 koruny . Čokoládová tuhá podstava a máslový výborný krém s piškoty
Recept na Malakof také někde mám, budu ho muset oprášit. Navíc je dost jednoduchý. I já si ho pamatuji z cukrárny na Porubě – šlo se po pravé straně dolů a cukrárna byla až za kruhákem.
Já prvního harlekýna jedla ve třetí třídě z linkovaného papíru typu početník. V úterý (může mi někdo říct, proč si pamatuju takovou blbost?) se nám vdávala souška třídní na Novoměstské radnici a my všichni přišli do školy ve svátečním a oznámili, že jedeme na svatbu. Ředitel vyměknul, koupil nám lístek na autobus a vyrazil s námi do Prahy. Třídní jsme dostali do slzavýho údolí, protože ona byla sirotek a tím pádem byla svatba původně plánovaná ve čtyřech… No a druhý den nám do školy přinesla harlekýna, každý si připravil papír z nějakého sešitu a krájeli jsme to pravítkem. Od té doby, když se k harlekýnu nachomejtnu, si na ni vzpomenu.
A na fotce je nádhernej s těma bublinkama. Kdyby bylo po mým, upekla bych obyčejný rovný „podvozek“ z poloviční dávky, šlehačky nanesla na něj a přiklopila bublinama. Aby vyzněly. A taky, aby ho bylo víc, neb je to jeden z nejlepších dortů.
Ty tři vejcala jsou akorát i do klasický dortový formy na rovno, ale já chtěla něco vyzkoušet, tak jsem to lupla do tý bublinový. A děkuji za pochvalu, já ho pekla poprvé (píšu výš) a měla jsem docela strach, jak to dopadne.
To je krásná vzpomínka! A chuť na něj mám tím pádem ještě větší!