200 g velkých bílých fazolí
200 g mletého masa (směs)
200 g krájené cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce sladké papriky
lžička majoránky
5 velkých stroužků česneku
pepř, sůl
Fazole večer namočíme do vlažné vody.
Ráno uvaříme doměkka.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso a asi 10 minut dusíme.
Přidáme sladkou papriku, majoránku, česnek, pepř a sůl. Promícháme, zalijeme vařící vodou a necháme asi ½ hodiny vařit.
Nakonec vmícháme uvařené fazole.
Můžeme, ale není nutné, lehce zahustit hladkou mouku.
Příloha slaný, čerstvý rohlík nebo houska.
Připravila Jana Macůrková
Správná zimní polifka. 🙂
Se omlouvám, leč za mě moc bílkovin pohromadě – já raděj do gulášovky brambory a do fazolačky kořenovou zeleninu 🙂
No, kdybys byla třeba dřevorubec…. 🙂
Nebo keto…
Dřevorubec nejsem a keto dietu nee, ta se zakládá naopak na vysokém podílu bílkovin a já mám jen omezený příjem na max. cca 30 g denně
Bylo to v roce 2016, dělali jsme nějaké úpravy v domě, sešli se mi najednou celkem neočekávaně 4 řemeslníci. Co jim v poledne podat? Uvařila jsem podobnou polévku. Osmažila cibuli, pak na kousky nakrájené maso, mletá paprika, zalité vodou uvařila v tlakáči. Pak přidala nakrájené brambory, vídeňské párky, plechovku fazolí v tomatě, česnek, majoránku. K tomu chleba. Pochutnali si. Polévku jsem zkoušela vařit i později, ale tak dobrou, jako tenkrát, se mi už nikdy uvařit nepodařilo.
Tomu se u nás říká kouzlo okamžiku – nukdy se to nedá zopakovat.
Vařívám na vodě podobnou. Jasně, nic sofistikovaného. Dvě masové konzervy (raději hovězí), dvě plechovky fazolí… A když je úspěšný lov, tedy když cestou míjíme ves a v ní krám, tak i kus mrkve, papriky, rajčete. Je to jedno z těch jídel, která mi navozují prázdninový pocit. Stejně jako smažený kapr Vánoce… Nikdy mě tedy nenapadlo, vařit ji mimo sezónu a navíc z čerstvého materiálu. Ale proč ne? Jak píše Haderach: Správná zimní polívka.
Ale Adela.a dale mi rozbouřila chuťě na fazolovku se zeleninou…
Joooo, tu bych si dala hned