600 g hladké mouky 00
420 ml studené vody
1 čajová lžička sušeného droždí
12 g soli
Z všeho udělejte hodně řídké těstíčko, přikryjte a odložte na 0,5 hod. Po 0,5 hod. znovu propracujte a toto opakujte třikrát. Pak odložte zakryté do ledničky na 24 hod. Těsto vyjměte z lednice, mělo by být hodně bublinkovaté a nakynuté. Nechte asi 4 hod. v teple, aby se zahřálo. Na pečící papír si nasypte hrst hladké mouky rozprostřete a těsto na ni vylijte. Cukrářskou kartou přeložte těsto zleva doprava a zhora dolů. Rozdělte na 3 části, rukou opatrně vytvarujte bagety. Nechte kynout ještě aspoň 0,5 hod. Mezitím si rozpalte troubu na 250° a vložte do ní prázdný plech. Po vykynutí baget je přesuňte i s papírem na rozpálený plech a pod plech dejte kastrůlek s vodou. Teplotu stáhněte na 190° a pečte do zčervenání. Kdo máte parní troubu, zapněte zkrátka páru.
Poslala Děvětapadesátka: „Předesílám, že je to trochu časově náročné, ale jinak téměř bezpracné.“
To vypadá nádherně. Trochu mě odrazuje ta řídkost těsta. S mýma olšovýma rukama to bude asi trochu náročnjší. Obávám se, že budu mít lívanec místo bagety. 😉
tak nakrájet na špalíky, dát do košíku,vedle mít misku s oliváčem, další s olivami a zátarem a sýr, lahev vína a namáčet tu vlažnou křupavou a uvnitř vláčnou bagetu do oliváče, potom do zátaru, projet sýrem a vložit do húst…no nebev hústech a mana je proti tomu pche, znát tohle, říkali by tomu mana…a pak zapít chladným bílým … a dojít si ještě pro ančovičky a další olivy- kalamaty…a nebo jen potírat ty špalíky máslem,ráchat je v širokém šálku horkého kakaa a debužírovat si jako Francouz (no prostě bejt za prase) a nemuset slintat v kanclu…
Bingo! Živě jsem si to představila… a jdu si dát aspoň jogurt a svých pět ranních kilometrů rychlé chůze.
Jak já ti tu procházku závidím.
Namočit to do oliváče, tak to zaručeně nepozřu. Dala bych si česnekový nebo bylinkový máslíčko.
s česnekovým bych do kakaa nemáčela 😀
Mouka, kterou používám, hodně „pije“ – tak se obávám, že to nebude řídké těstíčko. Znemožním se, až nebude nikdo doma..
No jestli tady budou takovéhle dobroty tak sem budu nahlížet jen opatrně.
Jsem už měsíc v bezlepkovém módu.Ne úplně pintlich ale pečivo opravdu nejím a je mi mnohem lépe a lehčeji.
A tady takové pokušení…🙊