krkovice
žampiony
cibule
1 PL dijonské hořčice
1 PL papriky
1 KL kari
sůl
pepř
smetana
hladká mouka
Maso nakrájíme na kostky. Cibuli a žampiony očistíme. Cibuli nasekáme na jemno, žampiony nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny podle velikosti. Na másle s trochou oleje opečeme žampiony dozlatova, vyjmeme. Ve výpeku osmažíme cibuli, přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se zatáhlo. Vrátíme do kastrolu žampiony, přidáme koření a hořčici, přikryjeme pokličkou a dusíme. V případě potřeby podlijeme vodou/ vývarem.
Když je maso měkké, přidáme záklechtku ze smetany a hladké mouky a ještě asi 10 minut provaříme.
Příloha: knedlík, těstoviy, noky…
Tuhle úpravu masa miluju a dělám ji poměrně často. Jen mě nikdy nenapadlo přidat dijonskou hořčici a karí. Pádný důvod to vyzkoušet co nejdřív. 🙂 Díky.
Jako Fialka – hořčici přidám, snad nebudu exkomunikovaná, když to kari ne…tož mohla bych rozdělit na dvě porce a do jedné to kari přidat.
Já se přidávám , že málo kari , ale ne že ne – zajímavý recept , hořcicová jsem mimořádně
Kari se u nás doma nenacházelo už mnoho let, ale v týdnu jsem ho koupila, protože jsem u sestřenice jedla skvělou krémovou mrkvovou polívku a tam kari bylo. Chci ji uvařit, ale zapomněla jsem jaký je postup, tak nejprve zjistím a pak uvařím. Bohužel můj manžel v jídle sice vybíravý není a většinou se shodneme, ale krémové polívky nee. A jen pro sebe se mi to vyplatí jen někdy. Stejně tak dýňová. Já ano, on ne. Ale tu mi občas připraví snacha. Aspoň je mi to vzácné. Tohle vypadá taky moc dobře a když je kari, bude i toto.
to samé jako když vaříš dýňovou….
Nevařím, vaří snacha a já jen konzumuji. Nejsme extra polívkoví, takže pokud už nějakou vařím, tak tu která chutná i manželovi.
Recept 1505
Jo, tohle je vděčná příprava vepře. Podobným jídlům se u nás říká prase na paprice s aditivy. Sousedka na Šumavě taky jednou přihazovala aditiva, až z toho vznikla krmě, která se drží velmi vysoko na žebříčku popularity chalupního vaření: Začalo to jako klasické čuně na paprice. Když se chýlila ke konci, vhodila hrst strouhaného křenu, protože ho zrovna měla. A aby toho nebylo málo, vmíchala velkou hrst strouhaného sýra. Má to dva mírné zádrhele: Špatně se myje hrnec a vzhledu oné many nepomůže žádný fůdstajling. Ale je to strašně dobrý.
Krásný komentář, psaním by jste se mohla živit a lidi by se pobavili. Vždy vtipné a výstižné 😀
Svatá slova…
Holky, nechte toho (děkuji za pochvalu 🙂 ). Měly byste vidět, když se snažim napsat něco chytrýho…
A to jooo, to my můžeme! Kari máme rádi, se žampiony si skvěle notuje, tak ukládám k brzkému použití.