270 g hladké špaldové mouky – když nemáte, neva, dejte běžnou hladkou
50 g mletých vlašských ořechů
6 g prdopeče
lžička skořice
100 g oleje
30 g medu / asi jedna lžíce
Na náplň smíchejte
500 g tvarohu
2 vejce
100 ml mléka
2 lžíce medu
hrůzinky
citronová kůra
Smíchejte sypké suroviny, přidejte olej a med a udělejte těsto podobné drobence. Do dortové formy o průměru cca 24 cm vyložené papírem dejte asi 3/4 těsta a zlehka přitlačte. Vlijte náplň a posypejte zbytkem těsta a nalámanými ořechy. Pečte asi 50 minut na 175° Než zakrojíte, nechte řádně vystydnout.
Dortik je jemný, díky špaldovce a medu je i zdravý, málo sladký.
Poslala Devětapadesátka
neměly by se tyhle recepty posílat s ochutnávací porcí?
tak jsem přemejšlela co upeču na víkend, tohle je jasná volba i když okoštovat vzoreček předem by to jednoznačně vylepšilo
včera večer jsem měla se sebou vážný rozhovor, ( po vyzkoušení několika šatů , které se ve skříni nějakým záhadným způsobem srazily) že se přestanu cpát sladkým, ale ta poslední věta v tom popisu to nabourala .
Za to můžou kalorie – to jsou ty mrňavý potvory, co lezou do skříně a přešívají nám šaty na menší velikosti.
A že jsou potfory přemnožené u všech, co? U nás taky. 🤪
Já ani ochutnat nepotřebuji. Je mi podle těch dobrot co se do dortu dávají jasné,že to je výborné.Miluju ořechy.
A že je to od devětapadesátky je záruka,že
to bude dobré.🍰
Douška k receptu: příště zkusím místo oleje máslo. Koláč je spíš na lžičku, ten spodek drží, ale vrch se dost drobí, to je asi jediná nevýhoda. To máslo by to mohlo líp podržet. Jo, a když si k němu dáte lžičku zakysanky, taky to není marný.
tys tam dala vážně hrůzinky?
Jojo, dala, i když je zrovna nemusím 😉
Hrůzinky tvarohu slušej a u nás jsou v oblibě😋
Já to mám podobně s dcerou, taky je nemusí. Nahrazuju je někdy na kostičky nakrájenýma sušenýma jabkama, už je mám tak připravené – cca 1 x 1 cm
Já vařím a peču vždycky máslem nebo sádlem, olej moc nemusím. (To už jsem tu psala už víckrát). A s tím máslem to bude voňavé a moc dobré.
Reni, já mám másla velkou spotřebu, normálně nepecu s ničím jiným, tohle byl nový recept, tak jsem nevěděla, jak to bude vypadat.
Jo ták! …sem si říkala, co to, že jsi nedala máslo, páč tě znám.😉
U nového receptu taky peču bez reptu, ale v tomhle složení to s máslem určitě bude ňamozní (uvidíme v neděli).
Výborně! Jsem na tom jako Andulka – přemýšlela jsem, co dobrého na víkend a ze skříní vyháním ty mrňavé švadlenky. Ovšem toto je přeci zdravá strava! Veškeré inkredence mám v kredenci a zkusím to tedy rovnou s máslem. Ta dobrota mi za ušpiněnou lžičku stojí 😋😎
To jsou pořád samý dobroty a ty mrňavý bestie se ze skříně ne a ne vystěhovat ..Tvaroh by byl – nevím, co s ním – tak zkusím. Jen bych potřebovala adresu k Devětapadesátce – že bych těm potfůrkám ukázala cestu…
Jojo, tak to je fakt parádní kousek. Pečenej tvaroh je moje vácheň a špaldu může i Emilie. Takže jí to hned navrhnu, neb v sobotu budeme mít kuchyňskej den.
To je zase dobrota ! Děkuji a určitě upeču jako překvapení u dětí na návštěvě
Koláč vypadá lákavě, podle ingrediencí je zdravý a i chuť musí být skvělá, když je tam tolik dobrých věcí. Já jsem dostala klíšťovu encefalitidu (asi jak nějaký dárek s předstihem), tři týdny jsem byla na silných ATB a nesměla mléčné výrobky. Tak tohle se mi opravdu moc hodí a na víkend upeču 🙂
V listopadu klíště? No šmarjá!
bylo teplo…
Jo jo, bohuzel😳
Já jsem byla loni kousnutá klíštětem v únoru, taky jsem čuměla, taky ATB 🙁
Doufám, že už jsi v pohodě.
Tvaroh já můžu, tak obměním náš oblíbený Boženčin s višněmi. Ten máme moc rádi a tento si s ním „nezadá“.
Dnes jsem si na tu dobrotu koupila tvaroh. Zítra bude, od včera mám na něj chuť. A k tvarohovým náplním vždycky přistrouhám jablko (tak 1 větší na 1 tvaroh), které promíchám tak se 2 KL vanilkového pudinku.
No vida, taky dobrý nápad. Ja zkusim příště dat navrch par kuliček rybizu nebo višním.