KVÁKÁRNA XIII.

Zakysaná smetana – ingredience mnoha skvělých pokrmů. Vyrábí se fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení.

Dříve se zřejmě nekysala samotná smetana, ale sbírala se ze zkyslého mléka. (A když někomu zlá víla začarovala krávu, měl zkyslého mléka na rozdávání. Co vy? Věříte na víly?)

Téma zakysaná smetana je na přání….

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: KVÁKÁRNA XIII.

  1. IvaC napsal:

    Nevím,co napsat,jen že mám zakysanku moc ráda a divím se,jak jsme mohli bez ní být,protože to není tak dlouho,co se objevila na trhu.Tak čtyřicet let? Do omáček jí ráda dávám a třeba i se smetanou (šlehačkou) dohromady-svíčková,szegedín,houbovka,atd…

  2. sharka.68 napsal:

    já ji mám ráda na piškotovým dortě..smíchanou s cukrem a rumem…a do polévek ji dávám jako přízdobu…je to prostě další chuť…

  3. Vera M. napsal:

    Já jsem asi její největší fanoušek . Mohla bych ji denně . Opravdu .
    Mocmocmockrát si uvařím dobré brambory ve slupce a večer u TV si dám posolené se zakysankou . Několikrát jsem se přistihla , že ji spapám jen tak …
    Do každé omáčky dávám … do kedlubnů . Mám neustále doma a používám FURT .
    Jeeee, saláty !! Zkuste čínské zelí , zakysaná , sůl pepř . To je večeře 👍.
    Zakysaná je Top

  4. lakysa22 napsal:

    Zakysanku ovhucenou česnekem s hranolkama – tu můžou všichni. Do omáček a na zákusky – taky všichni. Zapečenou jen já.. Taková hodně procentní je 😋😋

  5. Nella napsal:

    Kysaná smetana je moc fajn, mám ji ráda třeba i na ovocné knedlíky (ale používám i tvaroh, nebo jogurt, podle chuti a podle toho co nabízí lednice). A víly? Nevěřím, ale znám paní která věří. Taková zvláštní ulítlá osůbka, ale k ní to prostě tak nějak patří. Je veselá, zábavná a svá.

  6. bozena.fialova napsal:

    Na zlé víly, které by uhranuly kravičku, nevěřím. V jednom zdejším supermarketu je ale prodavačka, pod jejímž pohledem musí v tu ránu zkysnout i krabicové mléko a vzhledem k jejím proporcím to svatosvatě víla není.
    Ale znám jedno místo, kde si s neexistencí víl tak jistá nejsem. Kamarád na Vysočině má malý srub mimo veškerou civilizaci, hned za chaloupkou les, před ní rybník, louka, potůček, pro křišťálovou vodu se chodí ke studánce. Kouzelný koutek, kde vládne klid a pohoda a možná v takových místech nacházejí svá poslední útočiště víly, rusalky, skřítci, stromoví duchové, snad i hejkal, který se umoudřil a neděsí lidi. Kdybych tam kteroukoliv z těch bytostí viděla, ani by mě to nepřekvapilo.
    Ale zpět k zakysané smetaně a zkyslému mléku. Zakysanku mám moc ráda a spolu se šlehačkou ji hojně využívám do všemožných omáček. A na zkysnutí mléka je údajně expert bouřka. Když v létě přišla, maminka už lamentovala, že jí mléko zkysne a bude zase dělat tvaroh. Zkyslo. Se zárukou. 🙂

    • kvetula.v napsal:

      Proč pokaždé při bouřce mléko zkyslo i když bylo čerstvé a v lednici, jsem nikdy nebádala, ale je to 100% pravda.
      Moje babička proti zkysnutí bojovala převařením ve speciálním hrnci s dvojí stěnou, do které se nalévala voda- měl píšťalku jako konvice. Po převaření dávala chladit na kamenné schody do podkroví. S bratránkama a sestřenkama jsme po nich občas pořádali závody v jízdě po zadnici…. Ten, komu se při tom podařilo shodit hrnec s mlíkem, měl zadek pěkně zbarvený (exekuce vykonával strýc).

  7. a.rena napsal:

    Ano, o bouřce a mléku vím. Když jsme jezdívali na Vysočinu k mé nevlastní babičce, taky to říkávala. A když podojila, už jsem čekala s hrnkem na čerstvě podojené. Sedla na schodek, ukrojila kus chleba z pece, namastila máslem a nejlepší večeře byla na světě. Smetanu babi sbírala a stloukala máslo, mléko zkysnout nenechávala. Část ho musela odevzdat, takže to nestihlo zkysnout. Ale zakysanou smetanu mám moc ráda. Vzpomínám si, že když mi bylo 13 let (měla jsem zlomenou nohu, nesměla chodit, a tak jsem lenošila doma), začali právě vyrábět kysanou smetanu. A mamka mi ji občas kupovala s rohlíkem na svačinu. Vzpomínám si, že mi to moc chutnalo. Do dneška ji ujídám jen tak.

  8. jarybarka napsal:

    Těch vílích koutků znám v lesích v okolí několik.Musi tam být v blízkosti jezírko
    rybník nebo řeka.
    Když je chladné ráno na jaře a v létě a je bezvětří vídám v mlžném oparu nad hladinou zčista jasna kroužit z mlhy vír.Za ním druhý a další. Jako by nad vodou tančily víly.Jakmile slunce vykoukne přez kopce a dotkne se hladiny mlha se rozplyne a vily zmizí.
    Za krátko se začne z dálky ozývat:žbluňk cák,žbluňk cák a v zátočině se objeví houf vodáků na plasťákách.Je po idilce tak sbalím fidlátka a mizím i já.
    Zakysanou smetanu mám stále v lednici.Nejím jogurty ozvášť bílé ale zakysanku můžu po kýblech. Používám ji samozřejmě i do omáček a polévek.
    Když byli kluci malí jezdívala jsem na hajovnu asi 8km pro čerstvě nadojené mléko sbírala jsem smetanu a ta občas zkysla i ta byla vynikající.
    Salát se zakysankou dělám ledový. Pouze ho nalámu-natrhám osolíme opepříme a promícháme s notnou dávkou zakysané smetany. A tu mísu hlídám a nedám.Sám mám málo.😅

    • jarybarka napsal:

      Ta idilka je jistě idylka…snad to nemám samou hrubku🙊

    • Devetapadesatka napsal:

      Evi, věřím, ze ty víly vidíš. Můj muž říká, ze nad ránem je u vody největší zima a nejkrásnější pohled na přírodu.
      Co se týká zakysanky, v lednici ma svoje stálé místo. Kupuji tu 18% v Lidlu, velké balení. A když se v akci povede crème fresh, nikdy nepohrdnu. Jogurty nemůžu, ty mi nedělají dobře, zakysanku můžu v jakékoliv úpravě – nasladko i naslano. Jsem zvyklá dát si na okurku, salát či rajčata jen osolenou smetanu. K tomu chleba s máslem a fertig. Výčet toho, kam všude ji cpu, by byl dlouhýýý 😉

  9. kvetula.v napsal:

    Nějak si nedokážu vybavit, kdy a jak se mi zakysanka dostala do repertoáru, ale bude to cca 20 let. Tenkrát jsem si oblíbila Krajanku. Bylo mi jedno jakou, protože jsem pojídala ten vršek bez zamíchání. Pak jsem objevila, že je to vlastně zakysaná smetana, která je větší a levnější…
    Zakyska je trvalou inkredencí v mé lednici. Nejradši mám 16% z Lidlu. Do omáček, do polévek, dresinků, odlehčuji s ní majonézu. V některých receptech nahrazuje jogurt, který zas tak často v lednici není, ve směsi s tvarohem je dobrá do různých dezertů. K ovocným knedlíkům už se neshání tvaroh na strouhání, ale rozmíchá se zakysanka s cukrem… Určitě to není všechno, kam ji dávám.
    Vzpomínka na vrstvu silné kyselé smetany na vršku mléka v lahvi (chodili jsme s bandaskou k soukromníkovi a doma jsem přelila do skla), které při bouřce zkyslo, je stará cca 40 let. Dneska mléko (v PET lahvi) prodávané jako „Čerstvé mléko“ nezkysne – zhořkne. O krabicáku škoda slov…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..