listové těsto
zakysaná smetana
česnek
tymián
cheddar
cibule
slanina
sůl
pepř
Listové těsto vyválíme asi na 3 mm. Vykrájime kolečka a okraj ohneme dovnitř (asi 3 mm), aby náplň nevytékala. Dáme na plech, potřeme zakysanou smetanou s rozmačkaným česnekem. Posypeme tymiánem. Dáme na drobné kostičky nakrájený cheddar, cibuli a slaninu. Osolíme, opepříme a pečeme při 220° cca 15 až 20 min.
Recept a foto pan Milan Paltea: „Večeře a je to dobré i k vínu.“
A když se vám nebude chtít crcat se s vykrajovanim koleček, rozkrájejte těsto na čtverečky, nastrkejte do důlků na plechu na mufiny a naplňte. Dělám tak sladké (zde rec. 112) a je to hotové ráz dva.
Pokud ovšem máte plech na muffiny, já ho nemám. 🙂
A teď vážně – myslíš, že když to bude ve vyšší vrstvě, upeče si cibule i slanina? Aby to nezůstalo polosyrové…
No já bych slaninu určitě vyškvařila.Mě osobně ta tučná syrová nevadí ale ostatní dělají xichty
Cibule když bude na tenké plátky tak syrová nebude.
A syrová taky nevadí cibuli můžu ukusovat jako Marfuša.
Konečně bych mohla vyzkoušet moje nové vykrajovátko koleček.
Je to jen tip pro usnadnění práce. Možná by to podržely i košíčky – silikonové určitě, papírové bys musela dat aspoň 2-3. Cibulku i slaninu bych před plněním prohodila na pànvičce. Tím bych se zároveň vyhnula množství tuku, který by slanina pustila do už tak mastného těsta.
udělala bych to jako ty….
Mohla bych poużít formičky na větší košíčky..
Jo, to dělám na zelné koláče.
taky přidám vychytávku od „frantíků“: vykrojí základní spodní kolečko, potom vykrojí o stejném průměru další dvě a menším kolečkem vytvoří mezikruží – technicky řečeno „podložku“ kulatou…no a tyhle dvě podložky položí na tu základnu..tím vznikne vyvýšený okraj..potírají to v těch vrstvách vodou, aby to „drželo“ a fajnšmekři použijí žloutek:-D a ta mezikruží prosýpnou bylinkami nebo pepříkem 😀
Tohle je dobré na paštičky a různé krémové náplně. To mám moc rada. Listové těsto miluju a jak jinak – dělám si domácí. V mrazáku se vždycky najde.
taky, ale tam se dělá mnohem menší průměr koleček 😀
Ještě jsem si zvětšila ten obrázek a vypadá to skvěle tak jak to je.Já na to dostala takovou chuť!I bez těch vylepšení to musí být ňamka.