600 g rohlíků
5 žloutků + z 5 bílků sníh
100 g másla
1 cibule
200 ml mléka
petrželka
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl
Cibuli nakrájíme na drobno a do sklovata osmahneme na másle. Vmícháme na kostičky nakrájené starší rohlíky a necháme zchladnout. V mléce rozšleháme žloutky, osolíme, ochutíme kořením a vlijeme na rohlíky. Přidáme nasekanou petrželku (já jsem ji tentokrát nedala), promícháme a na závěr vmícháme sníh.
Těsto narovnáme na potravinovou fólli, zabalíme a dobře utáhneme jako bonbon. Vaříme buď v páře nebo ve vodě 25 minut. V páře je to lepší, v tom případě folii několikrát propíchneme párátkem. Po uvaření knedlík ještě propícháme párátkem.
Z tohoto množství jsou dvě dost velké šišky.
Poslala a.rena: „Tento recept na knedlíky lze obměnit chlebem, postup výroby tohoto knedlíku je stejný. A knedlík je vynikající třeba houbové omáčce bez masa nebo k játrové omáčce.“ – viz recept 3796
Bála jsem se dát fólii do horké vody a tak jsem raději dělala hrníčkove knedlíky, už se bát nebudu…
Můj pokus o karlovarský knedlík kdysi nedopadl nijak slavně a od té doby jsem ho nedělala, je to už drahně let. Ale Renčin recept mě zlákal, takže se v dohlednu podrobím opravné zkoušce. 🙂
Boženko já taky tak ,a tyto od Renči ráda zkusím.
dělám ho z donucení a ve strečce (potr.folie).. všichni si ho rádi dají,ale je s tím crcáního…petrželku mám už letošní- vážně, takže mne to čeká do velikonoční hlavičky…a do ní dávám uzené a játra..takže už abych si chystala suroviny…
Z pečiva jsem zatím dělala jen knedlík pro tři osoby (1483) – tam není cibulka a je mouka, ale s houbovou omáčkou byl moc dobrý. Tak se tedy pustím i do karlovarského no….
Ano ano
Karlovarský kdysi vařila máma (dvakrát, co si pamatuju). A vařila ho v ubrousku pověšený na vařečce. od té doby mě to láká, ale nikdy jsem se k tomu nedokopala. občas vařim špekouny. Suroviny stejné, jen bez másla, přidám nasekané prorostlé uzené, petrtelky hodně, vejce dávám celá a v mlíku rozmíchám pár lžic hrubé mouky (do hustoty lívancového těsta). Těsto takové, aby šly dělat koule a vařim buď na pařáku, nebo ve vodě.
Co se vaření ve folii týká, mám k ní vztah velmi rezervovaný. Tedy k vaření v plastu. Je jediná věc, kde jsem ji vzala na milost a to je vaření kapří šunky podle Devětapadesátky. Tam nenacházim alternativu a ta šunka je skvělá. Já mám trochu osypky i z plastového střeva na tlačence a párky v igelitu jím jen náhodou. Není to přímo fobie, ale když mám jinou, byť blbější možnost, volím tu. Takže nejspíš zkusim ty knedle v ubrousku. Však ona to Líza případně zblajzne.
Lucko, jak jsem psala u omáčky, zkus ho v hrnkách nebo v srnčím hřbetu, když nechceš silikon. Taky to jde.
Ten srnčí hřbet bych mohla zkusit…
V hrnkách jsem knedlík dělávala a bylo to fajn.