… aneb skořicoví šneci podle švédské kuchařky
150 g změklého másla
90 g cukru
1/2 KL soli
2 KL kardamomu
smíchejte a přidejte
v 0,5 litru vlažného mléka rozmíchaných
50 g droždí
Promíchejte a zapracujte
800 g hladké mouky
Těsto bude trochu lepkavé, ale nepřidávejte další mouku. S těstem se bude dobře pracovat.
Nechte 1 hodinu kynout. Pak rozdělte napůl, vyválejte plát cca 40×50 cm a potřete naplní:
150 g rozehřátého másla
90 g cukru
2 vrchovaté PL skořice
1/2 KL kardamomu
vanilkový cukr
Vše smíchejte a nechte trochu ztuhnout, aby z toho byla měkká pasta a šla mazat.
Z kratší strany srolujte a ostrým nožem nakrájejte na cca 3 cm špalíčky. Nechte ještě 1/2 hodiny kynout na plechu, pak potřete vajíčkem a pečte asi 20 minut
na 200°.
Poslala Děvětapadesátka: „Pokud máte perličkový cukr, dají se jím ozdobit. Já to trochu “posolila” krystalem. Je z toho cca 25 kousků.“
Ó, vypadají úžasně! To musí být nebe h…ústech. Jenomže já se nekamarádím s kardamomem, takže bez něj. Ale jsem přesvědčená, že to už nebude ono.
dej místo něj skořici..to je zase něco na způsob Kringelu (Bělorusko)…a jinak všechno zachovej…
Reni, kardamom tam není cítit, protože v chuti převažuje skořice. Takže když ho tam nedáš, nic se nestane. Já to jen dělala podle originál receptu a tam zkrátka je.
Já bych si dala hned!! Ovšem po poslední zkušenosti s moukou se bojím jen pomyslet a taky sporák asi půjde do důchodu – ještě to s ním zkusím. Ale ta mouka mě mrzí .
To vypadá lákavě. Mám všechny ingredience, určitě vyzkouším. 😋
Já dělám šneky z těsta na výše zmíněný Estonský kringel, jen tenší – tak 1 – 1,5 cm (jsou pak krásně křupavé). Přijde mi to podobné. A kardamom je součástí perníkového koření, takže proč ne 🙂
Tihle šnečci jsou díky štědré dávce másla v náplni právě krásně vláční 😋
(Nojo, já vim, že je to gramaticky blbě 🫣)
ty od Estonců,já od Bělorusů..ale je dobrej 😀
Nechala bych se pozvat … klidně i s kardamomem 😋😎