(3805) Šeříkový cukr

Už opravdu o měsíc dřív kvetou šeříky, takže…
Do vyvařené, suché a čisté sklenice dávejte střídavě vrstvu cukru krupice (nebo třtinového) a květů šeříku. Důkladně uzavřete a uložte na tmavé, chladnější místo. Občas protřepte. Po několika dnech otevřete, vysypte do mísy a květy vyberte. Voňavý obarvený cukr nechte proschnout a  uzavřete do sklenice. Je výborný do čaje, do limonády nebo na přípravu krémů a dezertů.

Jinak lze šeříkové květy použít i na čaj, sirup, nebo cukr. Čerstvě natrhaný šeřík může také být  jedlou ozdobou dortů a dezertů.

Poslala Sharka, zdroj Salveo.

A ještě info, pokud jde o šeřík. Vyhledejte si šeřík junanský a šeřík malolistý. Opomíjené odrůdy – každý si radši naláme šlechtěný plnokvětý šeřík, který mu do druhého dne ve váze chcípne, pokud vůbec přežije cestu. Tyhle dvě odrůdy bez úhony zvládnou 45 minut v autě a ve váze vydrží nejméně 10 dní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3805) Šeříkový cukr

  1. a.rena napsal:

    Hm, to bych zkusit mohla. Nikdy mě to nenapadlo. Musím ale najít šeřík někde dál od silnice, což bude asi oříšek.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Cukr se dá udělat z ledasčeho – mátový, levandulový, růžový, dokonce i s chilli.

  3. jarybarka napsal:

    Zajímavé a líbilo by se mi to leč s mojím nečuchem nic pro mě.🥺

  4. sharka.68 napsal:

    moje máti říkala,že šeřík utrhnout,ihned domů,rozklepat konce větviček kladívkem a namočit ty konce do horké vody..potom dát do studené a prej to dá i ten šlechtěnej, že to kdysi říkal Přemek Podlaha v Receptáři..já nevím, nezkoouším to..mám klasické i šlechtěnej tmavě fialovej..a nemám potřebu ho rvát domů do vázy..ale ještě v neděli měl jen zavřené „hrozny květů“, jestli teď pokvete,udělám sůl..do koupele..na nohy..nebo ji pak šupnu k prádlu…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..