(3124) Švestkový krambl

Na 4 porce.
800 g vypeckovaných a na čtvrtiny pokrájených švestek (já dávala půlky), 3 lžíce třtinového cukru, šťáva z 1 ks pomeranče, rum na pokapání švestek, změklé máslo na vymazání misek.

Drobenka:
200 polohrubé mouky,
100 g změklého másla,
100 g třtinového cukru,
1 žloutek,
mletá skořice podle chuti.

Vše na drobenmu promnout prsty na sypkou hmotu.

Švestky smíchat s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem, rozdělit do připravených misek, zasypat žmolenkou. (Já navíc posypala nahrubo nasekanými vlašskými ořechy). Pekla jsem v pečence na 180 stupňů 30 minut. Stačilo by však 25 minut.

Lze navíc posypat nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

Podle receptu z FB připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (3124) Švestkový krambl

  1. Devetapadesatka napsal:

    Poprvé čtu, že do drobenky někdo dává žloutek.

  2. Francizska napsal:

    Helo, díky za vysvětlení, to jsem vůbec nevěděla.
    Nicméně, raději zůstanu u klasiky.

  3. jarybarka napsal:

    Aha tak vida.
    Co se člověk na stará kolena dozví.😉

  4. BOYE napsal:

    Tak já vám tedy řeknu, jak je to u nás s kramblem. Vždycky jsme měli na koláči nejradši tu drobenku s ovocem. Když mi bylo čtrnáct, odjeli naši do Tater a mě s bráchou nechali doma. Malej brácha byl v Praze u babičky a my dva velcí jsme jen museli slíbit, že budeme chodit do školy a spát doma. Jinak svoboda. Jednoho dne jsme se rozhodli, že si uděláme pečenou žmolenku a ovoce a na těsto kašlem… A vyrobili jsme krambl, aniž bychom tušili, že už to někdo vynalezl a pojmenoval. No, snědli jsme to, ale nijak nás to neuchvátilo. Prostě tomu chyběl ten opovrhovanej těstovej podvozek…
    Sice jsem dospěla, o kramblu se dočetla, občas u někoho pojedla, ale na obyčejnej českej kynutej koláč to nemá.
    A protože kvákárna je zastaralá, tak vám oznamuju, že ve třech a notně po mejdanu, jsme v lesích nad Sázavou nasbírali dva košíky hub. Jeden košík václavek, ve druhém dva hříbky, hodně klouzků a několik druhů lysohlávek (pozor, lysohlávka, neboli závojenka jedlá, je každá houba, kterou jsem se naučila sbírat s odborníky, ale nevim, jak se jmenuje). Byla houbovka, guláš a něco jsme osmažili.
    A zase budu odkázaná na hlívu a žampiony z krámu. Můj synek ve Skotsku v rámci pracovních cest vždycky kdekoli a kdykoli zastaví v lese, natrhá, co stihne za jedno cigáro a děti doma místo „ahoj, tatínku“, říkají „huuu, zase houby“. Zvažuju emigraci.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..