1-2 menší pevnější cukety
(může být i máslová dýně)
směs mletého masa na sekanou
paprika
rajče
olej
Mleté maso ochutíme a rozdělíme na menší kuličky.
Ty zploštíme a lehce opečeme na oleji, aby bylo maso pevnější.
Cuketu nebo dýni střídavě s masem a zeleninou napichujeme na jehly, okořeníme.
Potřeme olejem a pečeme na pečícím papíře až je dýně nebo cuketa měkká.
Podáváme s chlebem, bramborem nebo jen tak.
Experimentovala Jana Macůrková
Cuketa 100x jinak.Dala bych místo rajčete cibuli a přidala slaninu.Ale proti chuti žádná…
Špíz je vždycky variace-kombinace. Ale dýně mě nikdy nenapadla, zkusím …
Při té úrodě, co Jana mívala, se nedivím, že měla fůru dobrých receptů. Uvidím, co seženu – cuketu, nebo dýni..
To může být dobré a taky záleží na koření. Zkusím v remosce 🤗
Cuketové a tykvové špízy , to je u nás poměrně oblíbená záležitost. Často do masa zabalim kostičku sýra. Rajčata se osvědčila cherry a celá. Zeleninu, včetně cibule, někdy i stroužky česneku, hodím do mísy a promíchám s kořením. Pak napichuju.
Když velké děti chodily do školy, na slavnosti vozili jídlo i Krišnovci. Moc mi chutnaly jejich špízy. Základ cuketa, nebo něco podobného a zelenina, jaká byla. Obaleno v kořeněném těstíčku z (nejspíš) rýžové mouky a vody. Kořenilo se asi kari, nebo (rozhodně) kurkumou a dalšími. A bylo to smažené. Takže když moje malé děti začaly býti býložravci, přišly na řadu tyhle špízy.
Tak to vypadá opravdu dobře a v lednici čeká ještě jedna cuketa.
Jo šery rajčata to je jiná.Tomu bych rozuměla.Ty vydrží pohromadě.