slepice
sádlo / máslo plus olej
cibule
sladká paprika, příp. i trochu chilli
sušené nebo čerstvé houby
smetana (šlehačka)
hladká mouka
zakysaná smetana
sůl
Ze slepice sejmeme prsíčka, stehna vykostíme, z obojího
odstraníme kůži a maso nakrájíme na menší kostky. Na tuku
zpěníme drobněji nakrájenou cibuli, stáhneme z ohně, vmícháme
papriku (nešetříme), podlijeme trochou vody a necháme vydusit
na tuk. Pak opět podlijeme, vložíme maso, osolíme a na mírném
ohni necháme dusit. Předem namočené houby překrájíme a s vodou,
ve které se máčely, přidáme k masu a společně dusíme do změknutí.
Máme-li houby čerstvé, přidáme je nakrájené k masu, až už je
poloměkké a dodusíme do měkka. Smetanu si rozkvedláme s moukou,
vlijeme k masu a za občasného míchání necháme dobře provařit.
Nakonec do omáčky vmícháme zakysanou smetanu a už nevaříme,
případně dosolíme a podáváme.
Jako příloha se asi nejlépe hodí houskový nebo karlovarský knedlík.
Poslala Fialka: „Pozůstatky nebohé slípky včetně sejmutých kůží dáme vařit s kořenovou
zeleninou a několika kuličkami pepře, přidáme sůl a spíše je táhneme
úplně doměkka na polévku.“
No teda! Slepici na paprice miluju, houby taky, tak proč mě nenapadla tato kombinace? Bude to dorota veliká, až na ni přijde řada.
Renčo, doporučuju, je to výtečné, jak píšeš, je to přímo dorota, jedna slípka, ale úplně mě odrovnala… 🙂 🙂
Achmůjbože! 🤦♀️To je tak, když po sobě nečtu. Ale třeba byla ta slépka dorota, tak co? 😂
A já myslela, že máte slépky pojmenované a až přijde řada na Dorotu Velikou, bude na paprice 😉😂😂
😂👍
Opravdu tam není jiné koření?Ale houby mám-zkusím,děkuji…
to jsme na tom stejně…:-D
Slepice Dorota , to je teda gól
Děkuji i za Betty Mc Donald
Ou je, to je slovo do pranice. Slípky nemaje, určitě spáchám s kuřetem. A k tomu noky…. už to vidím na talíři 🙂
Na paprice dělávám kuře – slepici oba dva nějak nemusíme, ale (stejně jako Renatu) nikdy mne nenapadlo přihodit houby. Boženko díky👏. Teď se tu dohadujeme, jaký knedlík (nebo nok) bude nejlepší přílohou. 😋😎
Nojo , Boženka mà boží recepty . Ta by měla vařit někde na svatbách ( Alcron )
Aaaaach! Mě už několik týdnů pronásleduje chuť na Dorotu na paprice. Žádný kuře, pěknou slepici a k tomu slepičí polívku. A druhá chuť, kterou jsem v sezóně letos absolutně neukojila, je ta na houbovku. Tu trošku hub, kterou mám šetřím na kubu. A Fialka sem prskne takovouhle lahůdku!
Tak to byla dvě vykostěná kuří stehna a aby nebylo omáčky neúměrně, zahustila jsem moukou rozmíchanou v zakysance, jinak dle receptu. No vyhrál kynutý knedlík, když ty svátky… Jo a dala jsem pípat do papiňáku- netřeba hlídat- 20 min pípal, 40 min odpočíval (chladnul). Nemělo to chybu, na přání vrchního labužníka zařazujeme do repertoáru 😋😎