(3786) Veselá bída

ztrvdlý chléb
máslo (sádlo, olej)
vejce
sůl
pepř
——-
Může být: cibule, uzenina, slanina, houby (že, BOYE?) nebo co vás napadne

 

Ztvrdlý chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na tuku. Zalijeme rozšlehanými  vejci (osolenými a opepřenými) a necháme ztuhnout.  Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Toť základ. Slabší povahy začnou zpěněnou cibulí, eventuálně přidají uzeninu, slaninu, dokonce jsem narazila i na droždí (na másle osmažit kvasnice, přidat vajíčka a chleba, promíchat a dosmažit), do vajec přidají česnek, při dokončení posypou sýrem atd. Fantazii se meze nekladou, ale už to nebude ta pravá „bída“.

Nápad a foto pan Josef.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (3786) Veselá bída

  1. bozena.fialova napsal:

    Je s podivem, že sýry, uzeniny, maso nebo pomazánky dokáží beze zbytku vysublimovat, část chleba ale vždycky stihne ztvrdnout. 🙂 Zatím u mě vždycky končil namočený ve vajíčku. Tohle je obdoba a jako bonus budou mít opečené kousky křupavou kůrčičku. Pane Josefe, díky za dobrý nápad, neznala jsem.

  2. BOYE napsal:

    No jejda! Naše „národní“ jídlo! Je to lepší, než francouzský topinky. V létě jsou to oblíbené knedlíky – tedy příloha. A jedno vejce stačí na kopec chleba. Jen tak, aby v tom něco bylo. Chleba do zlata, pak teprve vejce. Nejradši máme s trochou cibule a v posledních vteřinách smažení přihodit hrst petrtelky a na tenoučký kroužky čili papriku. A když s houbama, tak začít jimi, vypražit skoro do sucha a pak teprve přidat chleba. A místo pepře kmín. K letním zeleninovým salátům LUXUS! Sytější, než jen salát s krutony, ale nezaplácne to břicho. A žádným masem to nekazíme.

  3. sharka.68 napsal:

    já takhle jako „amoletu“ dělám knedlíky s vejci… se salátem j eto skvělý jídlo..jen nevím, jestli levný…ale každopádně spotřebuju zbytky..s chlebem to dělávám, když není knedlík 😀

  4. jarybarka napsal:

    U nás ztvrdlý chleba (pokud zbyde- moc často ho nekupuju)opeču na sádle jako topinky pak potřu česnekem a hořčici a kečupem.Na každý krajíc volské oko sůl a pepř a závěj nadrobno nasekané cibule a kyselé okurky – to dělám spolu v ručním sekáčku na šňůrku 🙂
    Trochu to vypadá jako MMB ale nám to tak chutná 🤣
    Veselá bída je taky pěkná varianta a ráda zkusím.

  5. lakysa22 napsal:

    U nàs chleby zůsttane jen vyjímečně – a když náhodou, nakrájím, zaliju horkým mlékem a mám bezva snídani. Tohle bych zkusit mohla😋

    • BOYE napsal:

      Suchej chloeba a teplý mlíko byla moje strava na Šumavě. Stačila jedna dávka ráno a pak až večeře. Jenže chleba byl z pece a mlíko vonělo poslední kytkou, kterou ta strakatá továrna sežrala před dojením.Dokonce když jsem byla těhotná a všechno mě obracelo naruby, mlíko s chlebem bylo OK.

  6. a.rena napsal:

    Protože nám chleba nějak nezbývá, nemám moc možností vyzkoušet. No, může to být lepší než knedlík s vajíčky. Ty já totiž nemusím. Pokud někdy knedlík zbude a má chuť manžel, musí si ho udělat sám.

  7. Nella napsal:

    Zajímavé. Chleba u nás moc nezbývá, pečeme si svůj kváskový, právě dnes upečeny 2 bochníčky. Ale dělávám knedlík s vajíčkem a i zbylé brambory s tím co dá lednička. Máme moc rádi Topinky nasucho, ale tohle taky vypadá lákavě a jedle.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..