(3811) Kynuté krekry k pivu i vínu

120 g pšeničného kvasu
40 g tučného jogurtu
120 – 140 g polohrubé mouky
75 g parmazánu
3 g soli
mletý pepř
70 g změklého másla
(nemáte-li kvas 3 g sušeného droždí nebo 8 g čerstvého)

Udělejte rozkvas (120 g pšeničného kvasu nebo 60 g hladké mouky a 60 g vody) a nechte ho zdvojnásobit. Nebojte se, jde to i bez droždí, a nechte ho vyběhnout do dvojnásobku objemu.
Do mísy přelijte kvas a rozmíchejte ho s jogurtem. Potom přidejte mouku, strouhaný sýr, sůl a pepř. Promíchat nechat 5 minut odpočívat.
Potom do směsi zapracovat částečně máslo, nechat deset minut odpočívat, znovu těsto propracovat. Těsto musí být pružné, podobné modelíně.
Těsto dáme do ledničky na tři hodiny chladit. Potom ho rozválíme na plát cca 0,5 cm silný. Vykrájíme formičkou, dáme na pečící papír a pečeme na 180 cca 15 – 20 minut.

Poslala Francizska: „Já využila odložený kvas Lievito madre. Toho jsem se potřebovala zbavit, nechtěla jsem ho vyhodit,
Sýr jsem dala čedar, potřebovala jsem ho spotřebovat. Lépe je dát trochu více.
Byl to můj první pokus. Na některé kousky jsem dala hrubozrnnou sůl, zbylý sýr, na jiné trochu kari, na další mletý římsky kmín, zapomněla jsem vyzkoušet černuchu a zátar. To by mi tam asi dobře pasovalo, já to mám ráda,
Recept není můj, myslím, že je inspirován knihou Terapie těstem. Upečeny 3 plechy, skoro jeden jsem snědla cestou přes kuchyň. 🙂 „

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (3811) Kynuté krekry k pivu i vínu

  1. a.rena napsal:

    Trochu jsem se ztratila s droždím. Dává se k rozkvasu s jogurtem zamíchané do mouky, nebo je to místo kvasu, když ho nemáš? Jinak to vypadá prudce jedle. Ale určitě nedám římský kmín, páč ten opravdu neoblibuju.

  2. Francizska napsal:

    Máš pravdu, napsala jsem to neúplně. Droždí v případě, že nemám kvas. Já používám přebytek Lievito Madre.

  3. Vera M. napsal:

    Ale já Francizce bezmezně věřím , protože co dá ona , to fakt prostě wow .
    Tentokrát jsem se bála , že to nebudu umět

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..