1 kg meruněk
150 g cukru
500 g měkkého tvarohu
2 želatiny (malé)
Želatinu necháme nabobtnat v teplé vodě s trochou ovocného sirupu (používám většinou šťávu z kompotu nebo jablečný sirup).
Zahřejeme těsně pod bod varu.
Vmícháme tvaroh a cukr a na kousky nakrájené meruňky (mohou být i zmrazené).
Směs nalijeme do formy nebo rovnou do misek a necháme ztuhnout. Můžeme dozdobit lístky bylinek, kousky ovoce, nebo šlehačkou.
U nás (Macůrků) je to hodně oblíbený dezert v létě.
Asi umím jen lakomý žáby. 🤣
Jé, to byl recept našeho dětství! Máma rozmíchávala želatinu ve šlehačce. A protože recept ulovila v Německu, říkali jsme tomu „kvarkzáne“. A ovoce bylo všelijaké. Jen s borůvkama to dostalo tak obludnou barvu, že kdekoho přešla chuť. No aspoň víc zbylo…
Asi šedou 🤢
Ano, dezert mého dětství.
Také jsem dělávala, jen ne takto vysoké. Ale dobré to bylo, to zase jo