fazolové lusky
cibulka
česnek
slanina
sůl
(máslo)
pepř
Uvařím v osolené vodě cca 5 minut a potom rychle zchladím a scedím. Mezi tím nakrájím cibulku, česnek a slaninu a slaninku pořádně nechám vypéct na pánvi (když je potfůrka málo špekatá, tak přidám trochu másla), přidám cibulku, opět chvíli opeču, česnek – ten jen chvilku, aby nezhořknul, přidám na teplotě a přisypu fazolky, nechám prohřát, opepřím, osolím a přihodím k masu pečenému v troubě a ke šťouchačkám.
Ale …. jsou chvíle (když to papká i ten můj), kdy je přihazuji do kastrolu k masu a nechám je tam i stejnou dobu jako Hadérka. Tj, že dám péct krknu (většinou) a tak 0,5 hoďky před dopečením přihodím fazolky a slaninu.
Do komentářů přidala Úsměvka
Pamatuji si Úsměvčiny fazolky. Jsou zařazené do stálého jídelníčku – jsou opravdu skvělé.
Tuto úpravu (jen bez česneku) dělám desítky let. Dříve z čerstvých, doma vypěstovaných, keříčkových fazolek, teď už jen kupovaných mražených. Někdy jsou jen tak, jindy na ně ještě klepnu pár vajíček. Máme je rádi oba.😋😎
Kdysi jsme chodívali při výletech do jedné úžasné restaurace v Braníku, objevili jsme ji náhodou. Tam dělali tyhle fazolky ke grilovaníému masu a k tomu naprosto boží dresing z hořčice, medu, oleje a ještě něčeho, co jsem neidentifikovala – tajemství šéfa kuchyně, a recept nedal, hajzlík lakotnej. 😀
Vidíš, nějaký dresing bych taky mohla zkusit. 👍
Zkus zálivku z receptu 673.
Jo… ten salát je taky fajn. 😋
Dlouho předlouho jsem fazolky nedělala.
Ta rychlá úprava k masu je vynikající.
Hned zítra ve vyslovil z mrazáku a udělám.
Vylovím
Brrr, fazolky! Nevim, jestli je horší uzená polívka s rejží, nebo tyhle zelený slimáci! … V tomto přesvědčení ubíhalo mé dětství. Pak přišel zlom s nastupující pubertou. Od té doby je můžu v jakékoli podobě a množství. Na gymplu jsem si kupovala k obědu plechovku zavařených, někdy k tomu rohlík, někdy bramborák z bufetu „U kominíčků“.
Postupným vývojem domácího vaření jsme došli k tomu, že nejraději je máme na vegetariánsko (špek nevadí, neobsahuje maso) podušené a vmíchané do těstovin. Konkrétně do penne – mají podobný tvar i velikost, tak se to dá koordinovaně strkat do pusy.
No, nadělaly jste mi chutě, jdu si ohřát párky. Děti večeří v running sushi, tak nevařim.
Vzpomněla si uzenou polévku s rýží, to bylo pro mne vždycky za trest,
když ji maminka vařila.
Fazolky miluju, mladé, nesmí být přerostlé, když už se v luskách tvoří „pergamen“, a to v jakékoliv úpravě. Vysévala jsem je letos až po sklizeném česneku, úroda byla požehnaná, ale věřte nevěřte, doposud tak ob dva dny sklízím kolem 10 dkg. První mrazík mi to utne, ale v listopadu jsem tohle ještě nezažila. A to mi už je pětatřicet. 🙂
Ufff… ještě jsem to tu v rychlosti přelétla a čtu, že obden sklízíš kolem 10 kg. Tak ve mně hrklo, že máš fazolek pole lán. Kouknu pořádně a ejhle – 10 dkg. Fazolky jsou lehké, to by na jedno jídlo stačilo 😋 Už jsem pevně rozhodnutá, že příští rok dám do jednoho truhlíku několik keříčků fazolek. To by bylo, aby nebylo!
Taky jsem nejprve četla obden 10 kg 😀
Já jsem možná největší konzument fazolek z našeho kolektivu . Opravdu .
Myluju myluju myluju .
A vzpomínám s láskou na babičku – já malá holčicka – vyběhly jsme na zahrádku , natrhaly fazolky a už se vařilo , vynikající .