700 g salátových brambor
200 ml kuřecího vývaru
3 lžíce jablečného octa
3 lžíce slunečnicového oleje
sůl a pepř
2 lžičky dijonské hořčice
2 jarní cibulky
Celé brambory, ideálně spíš menší až středně velké, uvařte ve slupce doměkka.
Než se uvaří, vývar přiveďte téměř k varu, ocet smíchejte s olejem, solí, pepřem a dijonskou hořčicí. Jarní cibulku nakrájejte najemno.
Uvařené brambory slijte, nechte z nich odejít všechnu páru a oloupejte je. Pak je nakrájejte na kolečka.
K horkým nakrájeným bramborám přilijte polovinu vývaru a olejovou zálivku. Jemně, ale důkladně promíchejte, až se suroviny propojí. Brambory zálivku vsáknou, proto zbytek vývaru přidávejte jen opatrně, aby vznikla jen lehká zálivka, brambory nesmí ležet v nadbytečné tekutině.
Salát podávejte ihned, hodí s k masu připravenému na minutku nebo grilovanému.
Připravila Jana Macůrková
Já tenhle salát ráda, ale loupání horkých brambor mě popuzuje… 🙂
já zas ty, kdo to nikdy nezkoušeli/y , jemně upozorňuji na to,že to musí být silný vývar a žádná slabá vodička… a používám hovězí,mě to s kuřecím nechutná..(hovězí vývar používají v Rakousku)
je to velice dobré a v létě není ani potřeba maso, dá se to jíst jako hlavní letní jídlo…
Šárko, hovězí vývar je u receptu 2635.
Já ho poprvé dělala předloni, kdy si ho přál synátor. V kuchařce sice byl, ale nenapiflo mě ho vyzkoušet. Tak bych zas mohla – je rychlejší, než klasickÿ, a v tomhle p o c a s í ….
Mě to moc láká, ale já bych nemohla tu cibuli. Tak jen vždycky udělám od oka a ani neochutnám. Prý je dobrý.
Reni tak se vyprdni na cibuli a dej si tam česnek,pokud ti nevadí.
Přece děláme variace a v tom salátu není nic k čemu by česnek nešel.
A třeba se to ujme jako:teplý český brsalát🤣
dej si tam řapíkatý celer a cibuli vynech..tu dej ostatním….
To je nápad ! A já třeba do vajíčkové pomazánky místo cibulky dávám na jemné nudličky nakrájenou tu maďarskou zelenou ( bílou ) papriku . Je to výborné
Ha, tak to zkusím, mám ho ráda. Díky, Šárko.
Na cestách necestách v Autohofech už jsem ho jedla a moc mi chutnal . K dijonské jsem stále ještě nedospěla, tak já s naší nejnej plnotučnou a červenou cibulkou , ta je jemnější .
Pochutnám si . Prohřeju s tím vývarem … taky loupu Max vlažné
Jo a vypadá jinak . Brambory jsou většinou na kolečka a někdy nabízejí takovýto s kolečky klobásy , ale to už je jiny salát . Vím . A taky vím , že po návratu domů jsem si ho tenkrát hned udělala .
Ano,na kolečka je hezčí a nemám tam tu bílou emulzi,či co to je.Mám to průhledné,lesklé a ještě ,protože ji mám ráda,přidávám petrželku…
Francizska si správně všimla, že recept je duplicitní s receptem 2635, včetně obrázku. Já se snažím duplicity kontrolovat, ale tohle byla past – hledala jsem „salát německý“, a on je tam jako „vídeňský“. Tak pardon, stane se.
No a co. Opakování je matka moudrosti.
No že jo…
Ono ty dva recepty tak úplně duplicitní nejsou. Ve vídeňském je červená cibule
a hovězí vývar, v německém červená cibule není a vývar kuřecí. I obrázky odpovídají příslušným receptům. A oboje určitě bude dobré. 🙂