červená řepa v sladkokyselém nálevu (100g)
strouhaný křen (1 lžíce)
termizovaný sýr typu lučina (250 g) – může být domácí výroby (např. 1801)
sůl
pepř
Okapanou, na hrubo nastrouhanou řepu smícháme s ostatními surovinami, důkladně promícháme, ochutíme.
Poslala (opět) Květoslava: „Na pečivu můžeme ozdobit řeřichou, petrželkou a pod… (omlouvám se, já zrovna žádné bejlí neměla). Poměr surovin můžeme měnit dle svého vkusu.“
Vypadá to zajímavě.
Nakládanou řepu mám ráda,jen si nedovedu představit chuť tě pomazánky.
Zato si dovedu představit nazdobené jedlymi květy:sedmikráska,řeřicha…
když to nepřeženeš s tím křenem, tak to tak trochu připomíná pálivé ředkvičky 😀
já ráda červenou řípu..na všechny způsoby…
A já ji na všechny způsoby nesnáším, takže se nemůžu nijak vyjádřit.
Jsem na tom stejně. Snad jen v boršči nebo pečenou s jinou zeleninou ji sním.
No jo… opět já… Ale jsem ráda, že nejsem jediná milovnice červené řepy na každý způsob. Teď už nemám přísun čerstvě vypěstované, tak trošku polevuji, ale i tak se jí u nás zkonzumuje dost a i způsobů úpravy je dost. Chápu ty, co jim ta zemitá chuť a vůně vadí a nikdy nikomu řepu nevnucuji. Naložená řepa tu zemitou chuť ztratí a v té pomazánce je vynikající. Dělala jsem poprvé – trochu s obavami, ale chuťově je vynikající, jemná a vůbec ne ostrá (tedy moje doma naložená).
A pro pěstitele – červená řepa je výborná předplodina pro česnek. Na záhonu po řepě byl vždy česnek větší, než na druhém, po jiné plodině, i když stejná sadba a stejný den sazený. A vůbec nejlepší byl vždy přímo v jahodách😉😎
Každý rok ji sadíme a každý rok ji dožírají slepice. Sní se jí jen trochu. Zeť a můj muž jsou jediní konzumenti, a to nijak ve velkém. Každý rok říká můj muž, že už ji sadit nebude… a každý rok je megaloman. Pro mě je navíc limitující i barva, zvlášť když je to pomazánka a je růžová.
Tak já se hlásím za vaši slepici😍 (poštovné hradím😉)
👍👍👍
Mám to jako Renata. A právě nakládanou mi zhnusili už ve školce a škole, zbylé úpravy se vezou. Tu pečenou ve směsi zvládnu….kousek.
Já si na jídlo ve školce nepamatuju a ve škole jsem moc na obědy nechodila. Navíc jsem to měla stejně jako moje děti – vesnická škola, výborné kuchařky. Na intru to už bylo horší, ale to už se nechalo různě obejít.
Mám ráda řepu,třeba nakrouhanou na julienne,nakládanou s fenyklem,mňam.Nebo syrovou jako salát s mrkví a jablky,strouhanou ,přidaný med,citronová šťáva a pepř a o bořšči ani nemluvě.Dělá se ,ale to jsem nezkoušela,i carpaccio z řepy s kozím sýrem a ořechy,atd. Ta pomazánka barvou trochu odrazuje,ale chuťově bude dobrá….